Rahastosäästäminen – Nordnetin superrahastot

Viimevuoden puolella havahduin siihen, kun uutisoitiin eläkkeistä ja eläkeiän nostoista. Rupesin miettimään sitä aikaa kun työura on ohi ja alkaa, jos alkaa eläke juosta. Siinä vaiheessa luultavasti tulot eivät siinä ainakaan nouse. Ajattelin, että onko mukava istua kiikkustuolissa ja haaveilla ulkomaanmatkoista, mahdollisesti uudesta ruohonleikkurista tai muusta sellaisesta, tai  voisi auttaa lapsia/lapsenlapsia opiskeluissa, mutta ei eläkkeestä jää niin paljoa ylimääräistä sen voisi tehdä. En ollut kovinkaan paljon rahastoihin tai yleensäkkään sijoittamiseen perehtynyt tuolloin. Rupesin lukemaan erilaisia foorumeita,  tutustuin korkoakorolle ilmiöön mikä rahastosijoittamisessa pitkällä aikajänteellä on asian ydin.

Säästäminen onnistuu myös säästötille, mutta siellä ne rahat vain makaa odottamasssa, eivätkä liiemmin tuota mitään. Hyvä on toki olla jonkinmoinen puskurikassa säästötillä pahanpäivän varalle. Minullakin on pieni semmoinen. Korkoakorolle ilmiöstä on asiaa niin paljon netissä, että sitä on turha raapustaa tässä enempää. Laitan kuitenkin pari linkkiä, jossa juttua korkoakorolle ilmiötä ja Danskebankin korkoakorolle laskurin:

http://www.morningstar.fi/fi/glossary/107035/korkoa-korolle-efekti.aspx
https://fi.wikipedia.org/wiki/Korko#Korkoa_korolle

Korkoakorolle laskuri (Danskebank)

Esimerkki:

Pieni esimerkki pohjautuen Danskebankin laskuriin. Laskurissa valitaan alkusijoitus eli pääoma minkä sijoitat ensimmäisellä kerralla. Se voi olla 10e, 50e, 100e, 1000e. Sen jälkeen päätät kuukausi säästösumman ja suunnitelman siitä kuinka pitkä on sijoitusaika. Koska en halua pettää itseäni sillä, että laitan tuotto-odotukseksi jokavuodelle 7-8% mikä toki on mahdollista,  lasken näitä aina pienillä prosenteilla, niin ei tule pettymyksiä niin helposti.

Alkusijoitus siis 100e, säästösumma 80e/kk sijoitusaika 30vuotta. Mitä mieltä? tuottoa +14025e 2.5% tuotto-oletuksella. Kokeileppas varsin isommalla tuottoprosentilla.

Ainut asia mikä minua harmittaa, että olisin tämän tajunnut jo vuosikymmen sitten. No nuoruudessa ei paljoa näitä eläkeasioita mietitty. On minulla kuitenkin reilut 30v vielä työelämää edessä, joten vielä en ole myöhässä, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Pitää kuitenkin muistaa, että näissäkin on ylä ja alamäkiä. On myös mahdollista, että sijoitettu pääoma menetetään, pahimmassa tapauksessa kokonaan. Paljon on ollut puhetta seuraavasta pörssiromahduksesta. Tulee se, mutta tuleeko se milloin? Ensiviikolla, ensikuussa, vuoden päästä 10 -vuoden päästä. Sitä ei varmasti kukaan osaa sanoa, mutta jos Sinä tiedät niin kerrothan minullekkin. Miten itse aijon toimia kun kurssit syöksyy? Jatkan ostoja samaan malliin, kyllä pörssit jossain kohtaa palautuu, on palautunut ennenkin, koska minulla ainakin näiden rahastojen sijoitushorisontti on +30v. Esimerkiksi rahastoissa, kun kurssit on korkealla saat tuolla 80e/kk osuuksia vähemmän ja kun taas kurssit ovat matallalla niin saat niitä enemmän. Kun ostat pitkäjänteisesti niin saa osuudet ja osakkeet keskimääräisesti hyvään hintaan.

Omatapa:

Tässä pikkuisen miten toimin itse. Kun palkka on tilillä ja suurinpiirein laskut maksettu teen samantien tilisiirron Nordnettiin ja ostan kaikkia neljää Pohjoismaista indeksirahastoa. Olen päättänyt minimin mitä vähintään laitan näihin ja jos sattuu olemaan “ylimääräistä” niin laitan sitten enemmän tai teen toiset ostot myöhemmin samassa kuussa. Myös pari ETF-rahastoa on salkun pohjalla niitä ostan kk-säästöohjelmalla vähän harvemmin.

Rahastoja on monenlaisia ja monissa on myös kuluja. Esimerkiksi 1% kulutkin vaikuttavat pitkällä sijoitusjänteellä merkittävästi tuottoon. Toki jos rahasto tuotaa hyvin niin ei sekään maailmaa kaada mutta otetaan vielä yksi esimerkki kuluista:

Jo 1% kulut maksavat reipas 6000e.  Sen takia mitä pienemmät kulut sitä parempi.

Mitäs jos pistäsit rahasi työskentelemään sinulle ja tulevaisuudelle. Aloita säästäminen vaikka 15e/kk kaikki on kotiin päin. Tee tili Nordnettiin klikkaamalla allaolevaa kuvaa tai tee se tästä linkistä jos kuva ei näy.  Ja eikä muuten maksa sitten yhtään mitään!

Jätä komenttia tuonne alla olevaan boxiin! Autan kyllä tilin teossa, ja kaikessa muussakin, jos menee sormisuuhun 🙂

– Albert Einstein: “Korkoa korolle ilmiö on maailman kahdeksas ihme”

Avaa maksuton osake- ja rahastosalkku

Säästä ja sijoita – kampanja

 

“Nordnet Superrahasto Suomi on markkinoiden ainoa täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä, ja sijoittaa osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin. Superrahasto on aloittelevien säästäjien suosituin sijoituskohde.
  • merkintä- ja lunastuspalkkio 0 €
  • hallinnointipalkkio 0 €
  • kaupankäyntipalkkiot 0 €
Voit valita myös Superrahaston muista pohjoismaista. Näistä paikallisesssa valuutassa noteerattujen rahastojen osalta maksat vain valuutanvaihdosta merkinnän ja lunastuksen yhteydessä.”

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.