Tulevaisuus ja eläkepäivät

Pikkasen on vielä aikaa siihen kun työura on ohitte ja koittaa ne eläkepäivät. Vai koittaako ne tämän ikäpolven kohdalla edes? Entäs nuoremmilla? Vaikka koittaisikin niin kuinka paljon se eläke sitten on silloin? Sitä ei varmasti tiijä kukaan, mutta heräsin näihin kysymyksiin viimevuonna. Eli liian myöhään, mutta en kuitenkaan niin myöhään, että ei voisi asialle jotain tehdä. Perheellisenä ei hyvin paljoa kuitenkaan jää euroja ylimääräseksi laskujen ja lainojen jälkeen kuukaudessa. Kuitenkin ne eurot, jotka oikeesti ovat “ylimääräsiä” niin sijoitan ne kasvamaan korkoa rahastoihin. Nykypäivän talletuskorot eivät järintuota, paitsi Bank Norwegianilla on 1.75% talletuskorko, joka on todella hyvä.

Summat eivät siis ole suuret kuukaudessa, mutta esim. 35v aikajaksolla, summat alkavat olla tuntuvia jo vaikka 4-5% vuosituotolla. Pyrin etsimään edullisia rahastoja. Tottakai mukana ovat Nordnetin superrahastot jotka ovat kuluttomia, pois lukien pienet valuutanvaihto kulut.  Mukana ovat myös Handelsbankenin Usa Index, Spiltanin Globalfond Investmentbolag. Uutena on I Sharesin Core MSCI Emerging Market, tämä on siis ETF.

Kaikki kuukausisäästämiset ja sijoitukset tehdään niin, että perheen jokapäiväinen arki ei kärsi. Jos jokin kodinkone hajoaa uusi on pystyttävä ostamaan, jos koiria pitää käyttää eläinlääkärissä ne käytettään, jääkaapissa on aina ruokaa. Lainat ja laskut pitää pystyä hoitamaan.

Aloitin siis rahastoihin säästämisen viimevuoden lokakuussa ja ensimmäine hankinta oli Superrahasto Suomi. Tästä sitten laajensin sen kaikkiin supereihin. Nyt näiden kaikkien tuotto on jo 4.96% aikaa ei ole edes kauan kun aloitin. Vuosi on vielä pitkä mitä vain voi tapahtua, mutta eipä ois nuokaan rahat jotka näissä rahastoissa on kiinni niin paljoa Nordean säästötilillä kasvanut.

Toivottavasti taloudellinen tilanne pysyy niin vakaana, että tätä kuukausi säästämistä pystyy harjottamaan sinne eläkeiän kynnykselle.

Haaveita: Eläkepäiville jonkinmoinen asunto jostain Espanjan auringon alta, johon voi lähteä pakoon pahimpia pakkasia Suomesta. Tosin, sekään ei oo enää niin varmaa, että onko +30 vuoden päästä edes pakkasta Suomessa

 

 

 

 

 

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.